U dijetalnoj ishrani zelena salata je nezamenjiva namirnica, jer sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, vitamin C, provitamin A, vitamine E, B1, B2, B6 i niacin. Interesantno je da u spoljašnjim listovima zelene salate ima dvostruko više vitamina C nego u unutrašnjim listovima...
Kafa sa mlekom cuva kosti, smanjuje rizik od preloma i osteoporoze jer obiluje kalcijumom. Pije li se s malomasnim mlekom i bez šecera, ne deblja. Kafa je opasan diuretik koja izaziva bolesti srca i rak?! Pogrešno. Istina je potpuno drugacija, tvrde strucnjaci s Kalifornijskog univerziteta. Umereno uživanje u aromaticnom napitku ima blagotvorno dejstvo na organizam.
Od crnog grožda se ne prave samo najlepša svetska vina - ovo voce je samo po sebi cudesan lek protiv srcanog udara, rezultati su najnovijih medicinskih istraživanja. I dok je caša vina prihvacena kao sastavni deo zdrave mediteranske ishrane, izgleda da su komadici zrna grožda, koji se odbacuju kada se pravi vino, veoma zdravi.
Spektar nutrijenata koje tikvice sadrže je prilicno impresivan. Tikvice su sjajan izvor mangana, vitamina C, magnezijuma, vitamina A, kalijuma, biljnih vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2...Mnogi od navedenih nutrijenata imaju dokazano zaštitno dejstvo po zdravlje.
Plod breskve sadrži šecer, karotin, vocne kiseline, belancevine, skrob, mineralne sastojke, vitamine A, B i C, i na kraju gvožde. Odnos kalijuma i natrijuma je u odnosu sedam prema jedan, zbog cega je ovo aromaticno voce korisno svima sa problemom oticanja i otežanog izlucivanja mokrace.
Otkriveno je da mešavina meda i cimeta leci mnoge bolesti. Današnja nauka kaže da med, iako je sladak, ako se uzme u pravoj dozi, kao lek ne šteti dijabeticarima. Danas je poznata citava lista bolesti koje se mogu leciti medom i cimetom, a mi cemo navesti samo neke:..... Protiv artritisa - Uzmite jedan deo meda sa dva dela mlake vode. Dodajte kafenu kašicicu cimetovog praha, napravite masu i masirajte bolne delove tela. Bol ce se umanjiti u roku od jednog do dva minuta. - Ujutru i uvece popijte šoljicu vruce vode sa dve kašicice meda i jednom kašicicom cimetovog praha. Ako budete redovno pili, možete da izlecite cak i hronicni artritis...
Paradajz je idealan saveznik zdravlja i lepote. Nije kalorican, sadrži mnoge hranljive sastojke, a posebno se preporucuje pri mršavljenju. Plod srednje velicine ima samo 23 kalorije, oko 40 miligrama vitamina C i 1,16 provitamina A. Paradajz pomaže u izlucivanju nepotrebnih sastojaka iz organizma.
Nutricionisti u letnjim danima podsecaju da se veoma efikasno višestruko cišcenje organizma postiže konzumiranjem lubenicom, a ovakav nacin sezonske ishrane izvanredno cisti bubrege od višegodišnjih naslaga, poboljšavajuci njihovu funkciju i utice direktno i indirektno na cišcenje i bolju funkciju zglobova i kicme.
Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju holesterol, folnom kiselinom, koja cuva krvne sudove, i vitaminom B1, važnim za dobar rad mozga. Tokom kuvanja ili pecenja kukuruza oslobadaju se molekuli koji štite organizam od štetnog uticaja slobodnih radikala
Materija u kakau štiti od moždanog udara, infarkta, raka i dijabetesa. Flavanoli iz kakaovca poboljšavaju protok krvi u mozgu, ukazuje studija objavljena u casopisu „Neuropsychiatric Disease and Treatment". Strucnjaci su utvrdili blagotvorno delovanje kakaovca na protok krvi u mozgu i u kratkotrajnim i u dugotrajnim ispitivanjima i smatraju da je za pozitivan ucinak zaslužna antioksidativna aktivnost flavanola.