Paradajz je idealan saveznik zdravlja i lepote. Nije kalorican, sadrži mnoge hranljive sastojke, a posebno se preporucuje pri mršavljenju. Plod srednje velicine ima samo 23 kalorije, oko 40 miligrama vitamina C i 1,16 provitamina A. Paradajz pomaže u izlucivanju nepotrebnih sastojaka iz organizma. Kiselkast ukus podstice lucenje sokova za varenje i poboljšava iskorištavanje hranljivih sastojaka iz ostalih namirnica unesenih u organizam. Minerali i vitamini u paradajzu otklanjaju osecaj umora, a sastojci slicni kortizonu pomažu protiv bolova u zglobovima, pa se koriste za pripremu kapi za umirivanje nadraženosti ociju. Paradajz je, kao i ostalo obojeno povrce, važan u prevenciji raka i srcanih bolesti, a pigment koji paradajzu daje crvenu boju koristi se u kozmetici kao dodatak kremama i sredstvima za suncanje jer podstice stvaranje melanina.
Kriške paradajza su idealna maska za masnu kožu, a sok je odlican losion za oporavak kože lica. U ishrani se može koristiti kao predjelo, jer brzo izaziva osecaj sitosti, a konzumira se svež, kuvan ili kao sok.
|