Nutricionisti u letnjim danima podsecaju da se veoma efikasno višestruko cišcenje organizma postiže konzumiranjem lubenicom, a ovakav nacin sezonske ishrane izvanredno cisti bubrege od višegodišnjih naslaga, poboljšavajuci njihovu funkciju i utice direktno i indirektno na cišcenje i bolju funkciju zglobova i kicme. Cišcenje pomocu lubenice omogucava i oslobadanje od viška soli u svim delovima organizma gde se ona sakupljala usled prekomerne upotrebe ili iz nekih zdravstvenih razloga. Lubenica takode cisti krvne sudove od masnih naslaga, a ovakav nacin ishrane procišcava creva, pomaže normalizaciju mikroflore i uspostavlja PH ravnotežu krvi. Nutricionisti smatraju da se cišcenje može sprovoditi na više nacina, a najbolje je jednu sedmicu jesti samo lubenicu, uz eventualni dodatatak zrele dinje radi "razbijanja monotonije". Strucnjaci ukazuju da je moguce da se na ovaj nacin oslobodi i pesak iz bubrega, a ako neko ima kamen u bubregu, preporucuje se da se uzimanje i dve kašicice limunovog soka i dve kašicice maslinovog ulja tri puta dnevno na prazan stomak, jer je moguce da se kamen rastvori ili usitni i tako lakše izbaci
|