Plod breskve sadrži šecer, karotin, vocne kiseline, belancevine, skrob, mineralne sastojke, vitamine A, B i C, i na kraju gvožde. Odnos kalijuma i natrijuma je u odnosu sedam prema jedan, zbog cega je ovo aromaticno voce korisno svima sa problemom oticanja i otežanog izlucivanja mokrace. Breskva je dobra i protiv malokrvnosti, za crevna oboljenja smanjenog lucenja želudacne kiseline, kao i za cišenje organizma. U narodnoj medicini je izuzetno poznata kao sredstvo za cišcenje creva.
Sok od breskve se preporucuje onima sa srcanom aritmijom, osetljivim nervnim sistemom, kao i za smanjenje žucne kese. Dobre su i protiv malokrvnosti, za crevna oboljenja, smanjenje žucne kese. Sok od breskve preporucuje se onima sa srcanom aritmijom, smanjenim lucenjem želudacne kiseline, osetljivim nervnim sistemom, kao i za cišcenje organizma. Breskve i njihov sok ne preporucuju se dijabeticarima i alergicnim osobama.. Breskva se koristi u ishrani, kozmetici i industriji. U ishrani je pogodna kod probavnih poremecaja, a ima laksativno i diuretsko delovanje. Dobra je za smirenje živaca i uopste za rad probavnih organa.
|