U dijetalnoj ishrani zelena salata je nezamenjiva namirnica, jer sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, vitamin C, provitamin A, vitamine E, B1, B2, B6 i niacin. Interesantno je da u spoljašnjim listovima zelene salate ima dvostruko više vitamina C nego u unutrašnjim listovima... Zeleni listovi salate su bogati hlorofilom, koji obnavlja celije. Sastojak laktium (slican opijumu) deluje veoma umirujuce, ali je potpuno bezopasan, što se za opijum ne može reci. Bez soli!...Pri pravilnoj pripremi zelene salate ne stavlja se so jer je ona vec sadrži. Dodatno posoljena salata izaziva povecanu žed. Uživanje u salati preporucljivo je šecernim, srcanim i bubrežnim bolesnicima, a pomaže i u lecenju gihta. Salatu treba jesti, po mogucstvu, odmah nakon branja jer ona držanjem u frižideru ili podrumu naglo gubi hranljive sastojke. Posebno aktivan pozitivan uticaj zelene salate zapažen je kod pušaca. Lekari su uvereni da vegeterijanska jela sa salatom ne samo da smanjuju rizik od formiranja tumora, vec i umanjuju štetne uticaje zagadenog vazduha i alergena prašine. Najbolja zaštita pluca postiže se kombinacijom salate i umerene fizicke aktivnosti.
|