Materija u kakau štiti od moždanog udara, infarkta, raka i dijabetesa. Flavanoli iz kakaovca poboljšavaju protok krvi u mozgu, ukazuje studija objavljena u casopisu „Neuropsychiatric Disease and Treatment". Strucnjaci su utvrdili blagotvorno delovanje kakaovca na protok krvi u mozgu i u kratkotrajnim i u dugotrajnim ispitivanjima i smatraju da je za pozitivan ucinak zaslužna antioksidativna aktivnost flavanola. Autori studije isticu da dugotrajni bolji protok krvi ima pozitivan uticaj na kognitivne sposobnosti, ali i pruža zaštitu od demencije. Naucna istraživanja potvrdila su ono što je bilo poznato još u vreme Asteka – kakao podstice mozak na stvaranje enorfina (moždanih sedativa i anestetika) što dovodi do opuštanja, otklanjanja stresa i bola. Kakao stimuliše i lucenje dopamina i serotonina (prenose informacije u mozgu) koji podižu nivo raspoloženja – ovaj efekat je razlog što depresivni ljudi ,,tamane,, ogromne kolicine cokolade. Kakao je izvor mentalnog zdravlja i dobrog raspoloženja, a za razliku od sintetickih lekova nema neželjenih dejstava.
|