Sveži listovi spanaca sadrže mnogo hranljivih sastojaka, zbog cega se ovo zeleno povrce od davnina ceni i kao lek. Spanac je dostupan tokom cele godine, ali ga prvenstveno treba jesti od marta do maja, a potom i u prvim jesenjim mesecima - u septembru i oktobru. Ovo povrce ima izražena antioksidativna svojstva, pa pomaže u prevenciji raka debelog creva, smanjuje rizik od osteoporoze, srcanih i drugih bolesti. Zbog obilja vlakana odlican je za regulisanje probave, a zahvaljujuci visokom procentu gvožda, dobar je za popravljanje krvne slike, prevenciju anemije i snižavanje holesterola u krvi. Bogat je vitaminom A, koji je važan za vid. Naucnici su dokazali da bolje i brže razmišljamo zahvaljujuci spanacu. Ovo zdravo povrce štiti i od stresa. Jedan od karotenoida, lutein, poboljšava zdravlje, a posebno je uspešan u borbi protiv katarakte Dilemu da li je spanac bolje jesti u kuvanom ili presnom obliku razrešili su nutricionisti. Svež, sirov spanac ima blagoslatkasti ukus koji deluje osvežavajuce i u isto vreme prava je vitaminska bomba za organizam. Salata od svežeg spanaca, sa sitno iseckanim belim lukom, sokom od sveže iscedenog limuna i kašicicom maslinovog ulja odlican je cistac krvnih sudova. Kuvan spanac poboljšava ukus jelima od testa i deluje laksativno, pa je idealan u borbi protiv opstipacije
|