Muškarci sa nižim sadržajem D vitamina u krvi možda su pod vecim rizikom obolevanja od dijabetesa tipa 2, upozoravaju finski strucnjaci sa Nacionalnog instituta za javno zdravlje u Helsinkiju. Tim sa ovog instituta, na celu sa dr Paulom Knektom, konkretno je ustanovio da su osobe muškog pola koje su tokom istraživanja imale najviše vrednosti vitamina D u krvi, 22 godine kasnije najmanje verovatne žrtve dijabetesa tipa 2, prenosi Rojters.
Manjak vitamina D utice na sekreciju insulina i neka ranija istraživanja su vec pokazala vezu izmedu niskog sadržaja vitamina D u krvi i šecerne bolesti... Medutim, sva ta istraživanja odnosila su se na trenutno stanje, jer ljudi koji su u njima ucestvovali nisu kasnije praceni. U Finskoj studiji ucestvovali su muškarci i žene starosti od 40 do 74 godine, koji na njenom pocetku nisu bolovali od dijabetesa. Posle 22 godine kod 412 ispitanika pojavio se dijabetes tipa 2. Uporeden je bazicni nivo sadržaja D vitamina u krvi onih koji su oboleli, sa sadržajem ovog vitamina u krvi 986 ispitanika kod kojih se nije pojavila šecerna bolest. Pošto su uzeti u obzir faktori koji uticu na pojavu dijabetesa kao što su telesna težina ili fizicka aktivnost utvrdeno je da su muškarci koji su po sadržaju vitamina D u krvi pripadali gornjoj cetvrtini bili pod 72 odsto manjim rizikom da obole od šecerne bolesti od onih iz cetvrtine sa najnižim nivoom ovog vitamina. Kod žena ta veza nije uocena. Finski strucnjaci napominju da izvesni faktori ishrane i na
cina života mogu da budu delimicno odgovorni za vezu izmedu D vitamina i rizika od dijabetesa i isticu da su neophodne dodatne studije da bi se sa sigurnošcu utvrdila eventualna uloga pomenutog vitamina u prevenciji šecerne bolesti
|