Iako nije poznato koji sastojak kafe je u pitanju, stručnjaci su utvrdili da taj napitak utiče na smanjenje rizika od razvoja agresivnih oblika raka prostate. Ipak, zbog mogućih štetnih dejstava na druge organe, ne treba preterivati.
Konzumiranje kafe smanjuje rizik od razvoja agresivnog oblika raka prostate, zaključili su eksperti američkog Univerziteta Harvard. U istraživanju koje su sproveli učestvovalo je oko 50.000 Amerikanaca. Analizom podataka prikupljanih od ispitanika svake četvrte godine, u periodu od 1986. do 2006. godine, eksperti su došli do zaključka da je za pet odsto dobrovoljaca koji su svakodnevno ispijali šest i više šoljica kafe dnevno, rizik od razvoja teškog oblika raka prostate bio niži do 60 odsto u poređenju sa kontrolnom grupom koja nije konzumirala kafu. Tokom istraživanja, čiji su rezultati predstavljeni na konferenciji Američke asocijacije za lečenje kancera, utvrđeno je da kafa utiče na mehanizam razgradnje šećera, kao i na nivo polnih hormona, što je veoma značajno jer je poznato da se i jedno i drugo može dovesti u vezu sa pojavom tog tipa raka.
|