Jabuka je veoma zdrava namirnica koja sadrži vredne materije - prehrambena vlakna, flavonoide, vitamine i voćni šećer fruktozu. Iako jabukama ne možemo izlečiti nijednu bolest, njihovim svakodnevnim konzumiranjem možemo sprečiti pojavu mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.
Jabuka jača imunitet i vrlo je delotvorna u borbi protiv virusa, bakterija i razornog uticaja slobodnih radikala. Upravo zato štiti od prehlade, a u borbi protiv zloćudnih ćelija, na primer, dokazano smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog creva i raka dojke. Zahvaljujući pak karotinu jabuka štiti i od uticaja štetnih UV-zraka. Jabuka, između ostalog, i zato što sadrži pektin i celulozu podstiče i reguliše varenje, stabilizuje crevnu floru i pomaže kod poteškoća s varenjem, posebno dijareje i opstipacije.
Jabuka pozitivno deluje i na srce i sistem krvnih sudova. Sprečava nakupljanje štetnih materija u krvi, snižava povišeni holesterol u krvi i sprečava začepljenje krvnih sudova, pa tako smanjuje rizik za pojavu tromboze i arterioskleroze, a pozitivno deluje i na rad srca. Zahvaljujući kalcijumu i fosforu pozitivno utiče na izgradnju kosti i zuba, a kako je bogata i fluorom sprečava karijes i jača i štiti zubno meso i usnu floru. Polaganim žvakanjem jabuke čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini.
Protiv kamena u bubregu Tri fino isečene jabuke obariti u litar kipuće vode. Procediti i dodati malo limuna. Ovakav sirup mogu da koriste osobe koje imaju problema sa mokrenjem ili kamen u bubregu. A veoma je koristan kod gorušice, čira, gastritisa, visoke temperature. Daje se rekonvalescentima i svima koji imaju probleme sa varenjem.
|