Ako tražite zdravu i ukusnu hranu koja izaziva zadovoljstvo, nutricionisti velikodušno preporucuju dinje. Dinje su izrazito hranjive i nisu kaloricne. Kantalupa (vrsta manje okrugle dinje) osvežava i ima najvecu kolicinu beta-karotena koji je antioksidans i pomaže u sprecavanju rizika od nastanka nekih vrsta raka. Sadrži i dosta kalijuma, kao i vitamina A i C. Ako ste na dijeti, dinja je odlicno rešenje. Možete da je jedete koliko želite, bez razmišljanja o broju kalorija. Tajna dinje je u velikoj kolicini vode. One vam nece samo ugasiti žed, vec mogu i da vas zaštitite i od suncevih opekotina. Sok od dinje ce vam pomoci da se zaštitite od štetnog zracenja sunca.
Dinje su bogate antioksidansima koji organizmu pomažu da se zaštiti od štetnih radikala koji oštecuju celije kože.. Osim ploda, koji je dobar i za izbacivanje viška vode iz organizma, mogu se jesti i osušene koštice dinje, koje se posebno preporucuju bubrežnim bolesnicima s peskom.Dinja sadrži veliki procenat vode, skoro 90 procenata, a vrlo malo šecera, oko 10 procenata. Takode, sadrži dosta minerala i vitamina. Sto grama dinje ima 29 kalorija, što je svrstava u niskokaloricno voce.
Sadrži mnogo kalijuma, zbog znatnog sadržaja vitamina A, a buduci da nudi i vitamin C, kalcijum, magnezijum, fosfor, biotin i inozitol, dinju treba konzumirati u velikim kolicinama. Kalijum, koga ima 300 miligramprocenata, pomaže organizmu da se oslobodi viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak. Narocito su na ceni ananas dinje, koje su aromaticnog mirisa i slatkog ukusam.
|